Rasyiqah Hassan

Hak. Hak siapa sebenarnya?

Posted on: July 18, 2012

Hak.

“Baucar Rakyat 1 Malaysia hak saya. saya berhak dpat. Kerajaan tidak adil, kasi kat *** dulu”

“Saya berhak pergi belajar percuma. Goverment patut bagi pendidikan percuma kat semua orang. Itu hak kita.”

“Hak aku lah nak cakap pape. Ko siapa ? anjing Gov sebab tu nak support Gov tu”

Kelakar sebenarnya baca komen kat twitter/Facebook pasal mereka (especially typical Melayu yang mendakwa mereka memperjuangkan hak mereka) tentang hak mereka.

Hak?

honestly, apbila kita semua terlalu ekstreme memperjuangkan sesuatu, kite selalu lupa satu perkara. Yang selama ini kita tidak berhak atas sesuatu pun diatas muka bumi ini. Semuanya milik tuhan yang sejati. Yang esa. HAK MILIK YANG ESA.

أَلا إِنَّ لِلَّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَالأرْضِ أَلا إِنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ وَلَكِنَّ أَكْثَرَهُمْ لا يَعْلَمُونَ
”Ingatlah, sesungguhnya kepunyaan Allah apa yang ada di langit dan di bumi. Ingatlah, sesungguhnya janji Allah itu benar, tetapi kebanyakan mereka tidak mengetahui(nya).” [QS. Yunus : 55].

وَسَخَّرَ لَكُمْ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الأرْضِ جَمِيعًا مِنْهُ إِنَّ فِي ذَلِكَ لآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ
”Dan Dia menundukkan untukmu apa yang ada di langit dan apa yang ada di bumi semuanya, (sebagai rahmat) daripada-Nya. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda (kekuasaan Allah) bagi kaum yang berfikir” [QS. Al-Jaatsiyyah : 13].

هُوَ الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الأرْضَ ذَلُولا فَامْشُوا فِي مَنَاكِبِهَا وَكُلُوا مِنْ رِزْقِهِ وَإِلَيْهِ النُّشُورُ
”Dialah yang menjadikan bumi itu mudah bagi kamu, maka berjalanlah di segala penjurunya dan makanlah sebahagian dari rizki-Nya. Dan hanya kepada-Nya lah kamu (kembali setelah) dibangkitkan” [QS. Al-Mulk : 15].

Aku hanya berasa sangat jengkel dan kesian melihat orang-orang ekstreme yang kononnya memperjuangkan hak kepunyaan mereka ni, padahal mungkinlah kot mereka terlupa, setiap perkara yang terjadi dimuka bumi ini, ada disebabkan kelakuan dan perangai sendiri.

Tak Paham.

a. Orang miskin itu ujian bagi si kaya

“Dan demikianlah telah Kami uji sebahagian mereka (orang-orang kaya) dengan sebahagian mereka (orang-orang miskin), supaya (orang-orang yang kaya itu) berkata: “Orang-orang semacam inikah di antara kita yang diberi anugerah Allah kepada mereka?” (Allah berfirman): “Tidakkah Allah lebih mengetahui tentang orang-orang yang bersyukur (kepadaNya)?” (al-An’am, 6: 53)

b.  Harta kekayaan tidak mampu menyatukan hati-hati manusia

“Dan Yang mempersatukan hati mereka (orang-orang yang beriman). Walaupun kamu membelanjakan semua (kekayaan) yang berada di bumi, niscaya kamu tidak dapat mempersatukan hati mereka, akan tetapi Allah telah mempersatukan hati mereka. Sesungguhnya Dia Maha Gagah lagi Maha Bijaksana,” (al-Anfal, 8: 63).

Rasulullah (s.a.w) bersabda: “Sekiranya anak cucu Adam memiliki dua lembah emas nescaya dia tetap masih menginginkan lembah emas yang ketiga, dan sekali-kali tidak akan penuh mulut anak cucu Adam kecuali tanah,dan Allah menerima taubat bagi orang yang bertaubat”. (Hadis Riwayat: .Bukhari-Muslim)

Tak faham jugak? Baca Quran. Baca translatenya. jangan malas! and jangan terasa if aku nak ckp ni, yang mungkin kamu kamu asalnya dari orang kelantan/terengganu dah cukup bagus untuk bercakap mengenai sesuatu. Sebab yang aku tahu, Islam tidak ajar menasihati orang dengan bahasa kesat.

Reference ayat : http://abul-jauzaa.blogspot.com/2010/01/harta-dan-kekayaan-dalam-al-quran-al.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

+ she says +


Currently in Edin <3 :)

Current Location

1-202-555-1212
Lunch: 11am - 2pm
Fri-Sat: 8am - 4pm

WishList

  1. Buy a home before reaching 32 y/o
  2. Travel Alone
  3. Find a soulmate
  4. Ask a stranger for a date

Travelogue 2014

  • Cambodia
  • Vietnam
  • Singapore (USS).
  • Bangkok
  • Kinabalu - 24-29 Oct 2012
  • Krabi - 22th - 25th January 2014
  • Japan (Tokyo) - 25th March - 4th April 2014
  • Mabul- Sabah -
  • Travelogue 2015

  • EUROPE Trip :) - 27 September - 5th October
  • Travelogue 2016

  • Thailand for Bridal's Party Mania - October 2016
  • Har Bin and Shang Hai - December 2016
  • Travelogue 2017

  • Singapore - September 2017
  • Hong Kong - December
  • Birthday

    My BirthdayDecember 24th, 2016
    Say Happy Birthday Me!

    : DATE : YEAR :

    July 2012
    M T W T F S S
    « Jun   Sep »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    LIBRARY.

    %d bloggers like this: