Rasyiqah Hassan

kepada pengguna SLR

Posted on: May 4, 2011

kenapa beli SLR?

  • Nak bergaya?
  • trend semasa, takda SLR tak cool laa..
  • sebab almost everyone ada SLR?
  • Aku mencintai photography dan bercita cita utk jadi seperti …. ?

To be honest, sekarang having SLR bukanlah benda yang wow lebih2 mcm aku , setakat D3000 je. But then bile aku pinjam godeh kamera bebudak [bebudak ok, means bukan sama level umur aku], aku tengok, setting Auto gak. Aku tak gelak, mb setting gitu senang nak amek, cepat dan tak buang masa,especially amek time wedding, semua org pantas je nak berlari lari. Then aku wajib akan tanya mereka, Kenapa beli SLR? rata rata jawapan, “entah, saje je”.. then aku macam “-.-!!!!!!!!!!” .Itu jawapan yang takley diterima akal! rasa nak marah pun ada tp anak org plak. Wah, ko ckp beli benda harga RM2000 tu entah je? Where’s ur sensitivity about money? 2 ribu boleh makan chillies hari hari for three weeks tau [kalau order montery chicken]. aih budak budak sekarang mmg tak sensitive duit.

Btw, aku pun start beginner gak.Masih beginner lagi. tak terrer mana pun, tapi setakat ni tak penah plak aku amek gambar AUTO memanjang, kecuali malam [sbb Lense kit mmg limit nk amek gmbar]. ake selalu refer sini . Website yang sgt berguna utk pengguna SLR macam aku yg mmg tak power mana ni. and tak susah pun nak baca n fahamkan. It just with a little effort. bley google byk ag. Kesian mak bapak bagi duit beli kamera mahal, tapi sia-sia. lagi satu boleh tgk tgk blog photographer or fb diorg. Macam kawan kawan aku kat bawah ni, diorg tak kedekut ilmu pun… Org tamak je kedekut ilmu.kan?

Faculty Dinner

Aizul Marcello merupakan seorg photographer,  pengguna Canon 5d mark II  which is kualiti kamera yang superb cantik. sama cantik ngn owner die. 🙂 .die ajar aku sikit sikit pasal photoscape and Adobe CS3. Thankiu.

Potrait Picture of Baidura Salim

Nur Baidura, juga pengguna EOS 50D kot [plz correct me if I’m wrong]. Aku selalu pening pakai kamera die.

Picture of Cik Nad

Nadiah Ismail, Pengguna D5000. Die yang byk ajar aku pakai kamera besar ni. haha

Mynn Bachok. Earth Hour .

Mynn Bachok- Nikon D90. Selalu suke bwk aku join g shooting sekali. pastu aku selalu pinjam lense die. Best woo!!

p/s : Actually ada lagi rakan rakan pengguna SLR [yg dijamin tak gune AUTO masa amek gamabr ] tp aku xjumpe plak gambar diorg.

p/s/s : diatas ni gambar kawan diambil dari FB mereka. dan mereka mmg superb la bab bab amek gambar/framing sumer.and very mesra too so takde masalah la nak posing bagai..kalau nk tempah search je nama mereka. 🙂

Thankiu for reading. 🙂 If you don’t mind, please rate this post after reading. .

Advertisements

5 Responses to "kepada pengguna SLR"

uhuhu … dah jadi penggemar kamera sudah .. uhuh .. aku ye minta tak dalam, jadi maybe more to pinjam ok kot .. hehe

maksud ko minta tak dalam?

bukan lense lah. tapi setting camera tak cukup hebat nak ambil gambar malam. fungsi lense utk zoom gambar or framing gambar je.

see, bukti aku sgt beginner. haha lense ngn setting pun masih tak tau beza.

weee. kalau i ni macamana plak chiby?

i like slr but not really wished for it. tapi my daddy bagi as a gift. and tapi lagi i taksuka shoot orang then banyak gambar i saja. hee. merepek ape ni??

😀 see, u tak letak pic i nampok benor tok terornyewww.ngeh ngeh ngeh!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

+ she says +


Currently in Edin <3 :)

Current Location

1-202-555-1212
Lunch: 11am - 2pm
Fri-Sat: 8am - 4pm

WishList

  1. Buy a home before reaching 32 y/o
  2. Travel Alone
  3. Find a soulmate
  4. Ask a stranger for a date

Travelogue 2014

  • Cambodia
  • Vietnam
  • Singapore (USS).
  • Bangkok
  • Kinabalu - 24-29 Oct 2012
  • Krabi - 22th - 25th January 2014
  • Japan (Tokyo) - 25th March - 4th April 2014
  • Mabul- Sabah -
  • Travelogue 2015

  • EUROPE Trip :) - 27 September - 5th October
  • Travelogue 2016

  • Thailand for Bridal's Party Mania - October 2016
  • Har Bin and Shang Hai - December 2016
  • Travelogue 2017

  • Singapore - September 2017
  • Hong Kong - December
  • Birthday

    My BirthdayDecember 24th, 2016
    Say Happy Birthday Me!

    : DATE : YEAR :

    May 2011
    M T W T F S S
    « Apr   Jun »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    LIBRARY.

    %d bloggers like this: