Rasyiqah Hassan

Ayah & Ibu ialah nyawa

Posted on: April 23, 2011

Ayah & Ibu ibarat nyawa di badan..

Sedih bile tengok newspaper, remaja bunuh diri kerana cinta, remaja hilang lari ke lombok dengan teman lelaki yang baru kenal 1 minggu, remaja bunuh mak kerana enggan bagi rm100 dan macam-macam  lah hal dunia. Bila kita fikir semula, dimana salah silapnya agaknya? kenapa begitu luntur hati seorang hamba Allah dengan urusan dunia?

tak kesian ke dengan Ayah dan mak? yang susah payah, dari kecil menyuap nasi.. ajar berdiri, ajar bertutur, bari dut sehari seringgit bawak bekal pegi sekolah, bila naik sekolah menengah up sikit jadi tiga ringgit, bila university, amek kau RM300 sebulan, dapat laptop, beli baju raya baru, dapat duit raya lagi, itu belum kira duit tanggung kau hari hari masa menganggur. I mean, kenapa remaja sekarang begitu mudah menyerah diri pada kematian sedangkan there is a lot of reason to live.

Hutang pada mak ayah tu, kalau dikira, memang tak terbalas sampai mati tau. Walaupun pada dasarnya ibu bapa sikitpun tak berkira apabila nak bagi anak- anak belajar. Kalu dulu nak demand pun susah tau, ini sekrang siap dapat kereta sorang sebijik, dapat laptop dua tiga kali, handphone baru  belum dikira benda benda yang lain ag. Buat list pun belum tentu cukup tau.

aku menulis tentang ini apabila aku terdengar sebuah kisah ayah dan anaknya, yang sekarang is a well-known lawyer. kisahnya begini. dari kecil hingga belajar, ayahnya dok tanggung. tapi bile dia dah jadi lawyer, duit setiap bulan yang die bagi untuk ayahnya, diiringi dengan surat perjanjian, bahawa, ayah dan ibunya tidak boleh minta lebih dari apa yang die persetujui. kire cam buat agreement. and kadar yang dia bagi pada ayahnya itu alahai..[malas nak cerita]. dan lawyer itu seorang perempuan.

kau boleh caya tak? aku tak sangka ada org macamni hidup senang lenang atas kaki dalam muka bumi ni. kerja dan high class tapi inner beauty? kosong.fail.

it’s your mother and father kot. kenapa berkira? kau jangan sesekali berkira tau. aku rasa kalau aku kira, duit yang ayah dan mak aku laburkan untuk education je, dah mencecah puluhan ratusan ribu untuk aku je. belum masuk elaun bulanan, elaun makan itu ini shopping + mintak saje saje lagi. senang senang ko buat agreement, kau lari ngn boyfriend, ko pukul mak ko dan lain lain yeh? aku tak ley terima langsung la. orang macamni patut rejam sampai mati je. Ini baru aspek mak ayah, belum bab agama lagi.

oleh sebab itu, jangan derhaka pada ibu bapa, jangan lupa jasa mereka. Memang ye, ada satu masa dalam hidup kau, kau akan melalui fasa fasa dimana kau rasa mak bapak tak penting, kawan kawan lagi penting, tapi ada satu fasa lain nanti, kau akan cakap,’kenapa aku tak hargai ibu bapa aku dulu?’ sebelum fasa tu dtg, sedar diri sekarang. dah nak kiamat dunia ni, jgn main main dgn dosa pahala.

Setitis air mata jatuh dari pipi seorang ibu, InsyaAllah, kau tak cium bau syurga.

Advertisements

1 Response to "Ayah & Ibu ialah nyawa"

sedeyh kalo cakap pasal topik ni .. makin menjadi2 sekarang ni ..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

+ she says +


Currently in Edin <3 :)

Current Location

1-202-555-1212
Lunch: 11am - 2pm
Fri-Sat: 8am - 4pm

WishList

  1. Buy a home before reaching 32 y/o
  2. Travel Alone
  3. Find a soulmate
  4. Ask a stranger for a date

Travelogue 2014

  • Cambodia
  • Vietnam
  • Singapore (USS).
  • Bangkok
  • Kinabalu - 24-29 Oct 2012
  • Krabi - 22th - 25th January 2014
  • Japan (Tokyo) - 25th March - 4th April 2014
  • Mabul- Sabah -
  • Travelogue 2015

  • EUROPE Trip :) - 27 September - 5th October
  • Travelogue 2016

  • Thailand for Bridal's Party Mania - October 2016
  • Har Bin and Shang Hai - December 2016
  • Travelogue 2017

  • Singapore - September 2017
  • Hong Kong - December
  • Birthday

    My BirthdayDecember 24th, 2016
    Say Happy Birthday Me!

    : DATE : YEAR :

    April 2011
    M T W T F S S
    « Mar   May »
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930  

    LIBRARY.

    %d bloggers like this: