Rasyiqah Hassan

Luahan Hati kisah Manusia ep.1

Posted on: December 20, 2010

selfish.

sebenarnya tak faham kenapa perlu selfish. Kenapa perlu menjual ikan padahal muke ko bukannya menarik pelanggan pun. I rarely talked bad about people in my blog because i found it disgusting and only ‘mengotorkan’ laman ruangku.. tetapi harus difahami.

for certain people, life isn’t easy. for many of us, life is not fair. and for particular person, i just found that why is it hard to just admit that you has cause damage to the others. Admiting something bad because of you is not a sin but it is something that make your heart down low. Faham ke? Maksudnya disitu ialah mengakui kesalahan sendiri ialah sesuatu yang membuat hati kite rendah dan membuang rasa bongkak justeru mengelak diri dari membangga diri terlampau. tetapi apabila sesorang asyik mengatakan kepada semua orang bahawa, sayalah mangsa keadaan, sayalah itu sayalah ini, can we consider it as selfish / hanya memikirkan diri sendiri.

well, u might have your own reason doing all that things, but I still feel kau tak sedar lagi ni. kalau seorang dua je kau nak cerita cerita kau yang tak bersalah tu masih boleh difahami tetapi tak paham la aku kenapa kau nk cerita kat ‘ramai’ org yang well, barely know you at all.

aku cuba berlaku adil. mendengar kelima pihak supaya aku tidak judge kau yang sebenarnya. walaupun aku tahu ada beberapa pihak yang cuba menarik aku dalam krisis hidup mereka secara tidak langsung yang kononya semuanya bermula dari aku la. Well, pihak itu  cuba sekurang-kurangnya, tetapi biasalah, bak kata si H, aku memang Drama Queen. aku dengar-perhati-menilai tanpa memberitahu org lain apa yang aku dengar-perhati-menilai. tapi kesian gile aku kat pihak pihak tersebut sebab mereka ingat aku boleh termakan hasutan berbaur benci dan defend diri itu. Sebab bukan pertama kali kau cari pasal dengan aku kan so i may solved the puzzle right away.

aku tak pernah rasa kau ni teruk sebenarnya. aku rasa hidup kau ok ok je. aku pun tak pernah ambik tahu hal kau sangat.. tetapi bila aku mula kenal topeng disebalik wajah, aku agak terperanjat yang melompat-lompat. aku rasa aku salah menilai orang. kau memang baik tapi itulah,  kau selfish aku baru nampak. dan aku tak nak blog aku kotor sebab cerita pasal keburukkan kau.

aku harap kau sedarlah, setiap ayat, setiap benda dan setiap langkah yang kau buat tu, walaupun kau rasa “kenapa aku nak fikir pasal orang lain, org tak fikir pasal aku“, ataupun “pedulik ape ni hal aku kenapa orang lain nak masuk campur“, kau beringatlah. memanglah dunia ni tak lama..kau pun tahu, nak berseronok puas puas tak mau fikir org lain, hanya nak jaga hati org buat ape n bla bla bla sebab nilah, hati kau dah start jadi kotor, dah start jadik busuk bernanah. and bila dah busuk, bernanah tak guna jugak hidup didunia yang sia sia ni. just tak payah jual ikan. sebab aku rasa tak bermakna kau hidup pun kalau kau asyik sakitkan hati org lain dengan benda yang kau sendiri tak sedar kau buat. Cuba kau duduk diam diam, baca Quran, dari heboh dok cerita kau kat sini, situ having fun, cakap tak da fb tp sebenarnya ada je  bla bla bla. you might forget, lot of your friends is a great stalker. .. kau selfish sikit boleh terima, tapi kalau ko terus kan lagak tak bersalah tu, dari aku yang rasa tak nak tau n tak taupun boleh rasa tak best pasal kau. n aku tak mau rasa macamtu.

well kalau kau rasa aku cakap pasal kau, aku harap kau pahamla, aku bukannya tak suka kau sebab well, masing masing ada keburukkan. Aku pun banyak keburukkan. tetapi fikirlah…sampai bila?

 

 

Advertisements

6 Responses to "Luahan Hati kisah Manusia ep.1"

cat fight2!!hahaha.
sabar bai..all people have their reason although sometimes it is for a few is unnecessary..

betul2 … setiap orang ade reason dia nak buat cam tuh .. kite tak tau apa yang dilalui oleh beliau sejak kecil ..

ok, just curious is that person from Perak? (tengah wat kajian n nak kumpulkan data). Kepada orang Perak, no offense, saya menjalankan kajian sahaja ..

ni xde kene mengena dengan org perak ke epai.. orang johor ke orang perlis ke… ni tentang orang lain.

Admiting something bad because of you is not a sin but it is something that make your heart down low.

manusia kan sheqa..biasela…

=))

bukan ape eyra aku pelik je..it is ok kalau die rasa die tak salah tapi tak salahpun kalau rasa rendah hati sikit kan… macam pelik la.

biarkan mereka..biarkan mereka dengan dunia mereka….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

+ she says +


Currently in Edin <3 :)

Current Location

1-202-555-1212
Lunch: 11am - 2pm
Fri-Sat: 8am - 4pm

WishList

  1. Buy a home before reaching 32 y/o
  2. Travel Alone
  3. Find a soulmate
  4. Ask a stranger for a date

Travelogue 2014

  • Cambodia
  • Vietnam
  • Singapore (USS).
  • Bangkok
  • Kinabalu - 24-29 Oct 2012
  • Krabi - 22th - 25th January 2014
  • Japan (Tokyo) - 25th March - 4th April 2014
  • Mabul- Sabah -
  • Travelogue 2015

  • EUROPE Trip :) - 27 September - 5th October
  • Travelogue 2016

  • Thailand for Bridal's Party Mania - October 2016
  • Har Bin and Shang Hai - December 2016
  • Travelogue 2017

  • Singapore - September 2017
  • Hong Kong - December
  • Birthday

    My BirthdayDecember 24th, 2016
    Say Happy Birthday Me!

    : DATE : YEAR :

    December 2010
    M T W T F S S
    « Nov   Jan »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  

    LIBRARY.

    %d bloggers like this: