Rasyiqah Hassan

hidup dalam imaginasi

Posted on: September 22, 2010

Can we pretend that airplanes in the night sky are like shooting stars
could really use a wish right now,
wish right now,
wish right now

Can we pretend that airplanes in the night sky are like shooting stars
I could really use a wish right now,
wish right now,
wish right now
**
Aku pun berimiginasi pelik kadang-kadang. Aku nak jadi penulis, aku nak orang nyanyi dan dengar lagu aku, baca cerita aku.. dan tidak mengenali aku. hanya yang tertulis sahaja dikenalpasti.

diatas merupakan lagu dari org yang baru aku kenali. Tp lagu yang line ni dinyanyikan someone yang agak famous tp aku tak amek port sgt band die – Paramore. Bile lihat ayat-ayat lagu ni, ia tentang imaginasi penulis tentang hidupnya, tentang jika..maka, tentang ape yang terjadi jika dia memilih hidupnya begitu atau membiarkan hidup die begitu..tentang adakah keadaan sekarang berlaku jika dia memilih jalan itu. Jika dia keluar dari kepompong biasa hidupnya, adakah orang akan memandangnya seperti sekarang. Jika dia tidak cuba memilih jalan itu… dan hari hari itu sekarang hanyalah memori. Apabila berada di persimpangan, dan die telah pilih jalan hidupnya. Dan jikalah dia tersalah.. bunyi dalam lagu ni, seperti dia telah tersalah langkah. tetapi diri die sendiri tak tahu.. adakah dia berimiginasi sendiri atau hanya perasaannya sahaja..

dalam lagu, aku boleh rasa emosi melalui lirik. dan aku tak kisah apa org kata, aku memahami emosi melalui perkataan, maka aku tak pandai meneka emosi orang lain jika ia tidak dinyatakan secara jelas. Aku seorang yang teknikal, bukan seorang yang lisan. Aku meneka-neka perasaan orang dan akhirnya membawa padah diri sendiri maka sekarang aku cuba untuk tidak jadi begitu lagi.

tp lagu ni paling best part eminem nyanyi,

allright lets pretend Marshall Mathers never picked up a pen
lets pretend things would have been no different
pretend he procrastinated had no motivation
pretend he just made excuses that were so paper thin they could blow away with the wind
marshall you’re never gonna make it makes no sense to play the game there ain’t no way that you’ll win
pretend he just stayed outside all day and played with his friends

pretend he even had a friend to say was his friend


Bukti manusia ni unpredictable. Kita tak tahu siapa yang duduk sebelah kita dalam bas. Kita tak tahu sampai bila nak kejar perasaan, nak kejar benda yang dah lari. Kita tak tahu dengan siapa kita bercakap. Kita tak tahu bila kita tak hargai masa sekarang, masa depan mungkin bukan seperti yang kita jangkakan. kita tak tahu apa yang kita nak sampailah satu masa kita hilang semua. dan masa tu baru kita teringat apa yang pernah kita ada, pernah kita dapat tapi kita campak jauh-jauh. dan kita tak tahu, barang itu sentiasa menunggu kita mengutip, membersih kembali. kita tak tau banyak benda. kita biar hidup dalam imaginasi.

tapi imiginasi tinggi memang menghancurkan diri sendiri. Life is all about an imagination. or izzit? Entah.. imaginasi sangat perlu untuk segelintir orang. Tetapi aku banyak melihat orang membiarkan imiginasi menjadi cara hidup.. entah, tiada komen atas kenyataan ini. tetapi jika hanya dengan berimiginasi, dapat mendekatkan saya dengan awak..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

+ she says +


Currently in Edin <3 :)

Current Location

1-202-555-1212
Lunch: 11am - 2pm
Fri-Sat: 8am - 4pm

WishList

  1. Buy a home before reaching 32 y/o
  2. Travel Alone
  3. Find a soulmate
  4. Ask a stranger for a date

Travelogue 2014

  • Cambodia
  • Vietnam
  • Singapore (USS).
  • Bangkok
  • Kinabalu - 24-29 Oct 2012
  • Krabi - 22th - 25th January 2014
  • Japan (Tokyo) - 25th March - 4th April 2014
  • Mabul- Sabah -
  • Travelogue 2015

  • EUROPE Trip :) - 27 September - 5th October
  • Travelogue 2016

  • Thailand for Bridal's Party Mania - October 2016
  • Har Bin and Shang Hai - December 2016
  • Travelogue 2017

  • Singapore - September 2017
  • Hong Kong - December
  • Birthday

    My BirthdayDecember 24th, 2016
    Say Happy Birthday Me!

    : DATE : YEAR :

    September 2010
    M T W T F S S
    « Jul   Oct »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  

    LIBRARY.

    %d bloggers like this: