Rasyiqah Hassan

peningkatan mendadak harga minyak

Posted on: June 20, 2008

 

Well, mungkin aku orang terakhir berkata-kata tentang minyak.. anyhow, baru sekarang aku nak cerita pasal minyak ni walaupun ianya topik lama [sebenarnya pembaca setiaku asyik merungut aku tulis kisah cinta].. So aku terpaksalah mnulis kisah minyak/dunia even aku takdelah suka sgt sebenarnya nak tulis pasal ni..

bukan ape, aku bukannya MASTER dlm hal-hal macamnie..

Penggunaan aku terhadap kereta adalah ditahap maksimum terutamanya musin-musin cuti dan weekends. ini disebabkan keadaan sekeliling dan tempat-tempat berjalan yang jauh menyebabkan penggunaan kereta diperlukan aku. Mangsa tragedi ini- owh sudah semestinya kereta MERAH-Kancil kekandaku yang dahulunya full tank almost reach up to RM45 but now RM 80++.

er...

bayangkanlah peningkatan mendadak ini menyebabkan aku tak dapat gi mencapap rumah geng-geng kojakku, clubbing dan yang penting ke McD senawang. So mangsa seterusnya sudah tentu kereta Ipai [dia baru dapat biasiswa JPA so tugas aku adalah menggunakan sepenuhnya tagline ‘kawan’]. hehehe..

 

 

Oleh sebab minyak naik juga aku tak mau naik komuter balik ke seremban. bukan aper..bahan apikan?tapi malangnya aku digelakkan oleh abg nan dan sekutu-sekutu dbkl sebab komuter menggunakan kabel elektrik untuk bergerak dan bukannya minyak. aku tersipu-sipu malu mengenangkan betapa bangangnyer aku ketika itu.. aiyooo..

malu giler…

pastu aku pun terfikir, org malaysia ni dah tau harga minyak melambung, dengan pembebelan mereka terhadap kerajaan [bg aku gov tak bersalah sbb Amerika yg nak kontrol harga dunia, tapi org malaya ni bukannya tau apepun], dan juga segala bentuk rungutan+protes , mereka masih lagi nak pegi bercuti lah, keluar lah.. pegi situ lah..[sama nagn aku lah].. cuba kalau dok diam kat umah, tolong mak masak..kan lagi berpahala..

tapi hakikatnya itulah orang kita..

so nasihat aku, ini adalah jalan untuk mengurangkan kenaikkan minyak yang mendadak..

  • waktu tukar klac kat kereta tu, slowly lepaskan minyak, jgn buat dengan cepat..
  • gunakan gear yang betul, kalau kat highway tu bwklah sampai gear 5, kalau gear 4, minyak tu tekan mcmn pun tak laju gak..
  • jangan berhenti dengan tiba-tiba
  • jangan dok sibuk mengusha abg2 sebelah jalan tu [lainlah kalau  bwk ferari kan], buang karan je..
  • jangan membazir air..

ikutlah nasihat aku.. betul, amik dari suratkhabar ni beb…

 

*baru ingat nak bawak kereta next sem*

Advertisements

8 Responses to "peningkatan mendadak harga minyak"

yo syiqah..da pndai ckp sal dunia skang ni. Kte pun penin gak ni. Dok tumpang kwn, yg ketenye hanyalah sebesar Kelisa, tetapi makanannya same goes 2 ur bro’s car, Rm80++. She said, ‘ley la tahan 2,3 ari’..so hw cn i pay to her?! Dgn PT yg x msuk lg, btmbh kering le kocek ku ini.
Hemm, lets talk bout next sem..where should we stay? xkn dok K2 kot?! klu ikutkn travel lg jauh utk tiba di destinasi pengajian kte dari dok kat Kg.Baru. Even, blaja pun byk kat Yayasan Slgor t kn? So, alang2 ko dok KL skang ni, rajin2 ler tnye org2 di sane sal umah sewa.mane tau, dpt yg dkt, sumbat2 pun jd la. Tp klu da xda, K2 pun jd la..
ckp sal ko nye blog ni, oklaa..i gv u 3 1/2 starz!! Tp color x ceria sgt r beb.. myb the color represent urself kot?huhuhu..
Then, kte pun da tgok nadiah nyer blog.. Amboi, comel x tahan!!
nt la, kte pun nk wat blog sndri..ko tau jela kte ni pemalas ckt klu bab2 nie..
emm, da byk celoteh den nie..ade mase blik seremban t rajin2 ler ajak kuar..
Bukan pe, sdkt bosan duduk di sini..lgpun dr raye taun lepas lg ko asyk nk ajak kte kuar..tp tah biler la plak arinye tu..
K la lady S, I got to go now..
See u nxt tme..
Chaow! ‘_~

wow~
siapakah agaknya donad di atas ini, mungkin kah kawannya gerangan syikah~
ngee amboi ngata aku nampak (yelo ko bukak page aku, then aku bercerita pasal lelaki lagi) haha…lol minyak nie dah jadi topik yg basi dah..cakap jew lah ape2 kalu setakat bercakap tanpa sebarang tindakan, hanya omong kosong sahaja :S
harga minyak still akan naik jugak
ngee~
=.=

ha lagi satu
pergh malu seyh aku yg jarang naik komuter pon tahu ade cabel elektri kat atas komuter tu
die x pakai bahan api low itu kereta api saja
**dush

tumbuk kang nad…
ye ye.. minyak naik lagi….

eleh nad, wat2 xtau lak ko ye?!
xpe, 1 flyin’ kick.. DABUSH!!!

entah nad ni, ntah pape tah…
sewel gamaknya…

hoho!!
owg 2 da 2ka layout daa~
keep on searching dear…hehehe
ko wt keje pe skang ni beb?
kte penat dok bce guideline, keje cm dyg gak laa..

cik mana tahu siapa donat tu~
macam pernh dgr tapi malas nak cakap
takot malu
tersalah cakap macm org tu
wink~
wei donat singgah n drop some comment low kat pagiie aku
:S
lol
okey lah tu..ade keje
aku pon ade keje jugak
keje aku dok tgok orang buat keje
besh x keje aku
lalalalal~
:S
satu lagi
budak ini tukar layout sBB
ade budak coment layout dia
x berperasaan
hahaha
😀
ye aku memang sewel :S

lalalla…. kalo kami tadak kete cane nak komen ea…
tapi kami ada motokar…
huahuahua…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

+ she says +


Currently in Edin <3 :)

Current Location

1-202-555-1212
Lunch: 11am - 2pm
Fri-Sat: 8am - 4pm

WishList

  1. Buy a home before reaching 32 y/o
  2. Travel Alone
  3. Find a soulmate
  4. Ask a stranger for a date

Travelogue 2014

  • Cambodia
  • Vietnam
  • Singapore (USS).
  • Bangkok
  • Kinabalu - 24-29 Oct 2012
  • Krabi - 22th - 25th January 2014
  • Japan (Tokyo) - 25th March - 4th April 2014
  • Mabul- Sabah -
  • Travelogue 2015

  • EUROPE Trip :) - 27 September - 5th October
  • Travelogue 2016

  • Thailand for Bridal's Party Mania - October 2016
  • Har Bin and Shang Hai - December 2016
  • Travelogue 2017

  • Singapore - September 2017
  • Hong Kong - December
  • Birthday

    My BirthdayDecember 24th, 2016
    Say Happy Birthday Me!

    : DATE : YEAR :

    June 2008
    M T W T F S S
    « May   Jul »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  

    LIBRARY.

    %d bloggers like this: